Aj chipsy môžu byť zdravé – neveríte?
Kto by im občas nepodľahol. Či už večer pri telke, alebo počas dňa, keď potrebujeme zahnať hlad medzi hlavnými chodmi – chipsy sa vždy javia ako “dobrá” voľba. Dobrá iba v úvodzovkách, pretože všetci vieme, že chipsy nie sú zdravé. Je to ale naozaj tak?
Zdravšie a ešte aj chutné
V súčasnosti už existuje a stále populárnejšou sa stáva zdravšia varianta pečených jablkových, banánových, hruškových, mrkvových alebo špenátových chipsov. Chutia vynikajúco a môžete si ich dopriať kedykoľvek bez najmenších výčitiek svedomia. Namiesto zbytočných tukov a soli vám dokážu poskytnúť množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Zeleninové a ovocné chipsy nie sú úplne bez chuti – to je jeden z mýtov, ktorý sa o nich hovorí. Dochutiť si ich totiž môžete akýmikoľvek koreninami a tiež si ich urobiť v slanej alebo sladkej verzii. Ďalšou výhodou takýchto chipsov je, že sú pečené, lepšie povedané sušené v rúre, a nie smažené, ako klasické chipsy. Spôsobov na prípravu zdravých chipsov je naozaj veľa a my vám v nasledujúcich riadkoch ponúkame niekoľko z nich.
Vianočné chipsy
Dali by ste si na Vianoce špeciálne chipsy? Tak vyskúšajte jablkové chipsy s príchuťou škorice a muškátového orieška. Na dva plechy chipsov budete potrebovať 4 jablká, šťavu z citróna, 2 poháre studenej vody, 2 lyžice mletej škorice, ½ lyžice muškátového orieška, práškový cukor podľa chuti a štipku mletého zázvoru. Postup vôbec nie je zložitý: do misy so studenou vodou pridajte šťavu z citróna, jablká opláchnite, vykrojte z nich vnútro s jadierkami a nakrájajte na veľmi tenké plátky (skúste to napríklad škrabkou na zemiaky). Pridajte tieto nakrájané jablká do misky so studenou vodou a citrónovou šťavou a nechajte ich tam niekoľko sekúnd. Zatiaľ v miske zmiešajte všetky koreniny a plátky jabĺk po jednej vrstve uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte ich zmesou korenín a dajte piecť do rúry vyhriatej na 100°C. Po polhodine otočte a pečte ďalších 30-60 minút (závisí to aj od hrúbky jabĺk). Po upečení nechajte jablkové chipsy vychladnúť. Následne ich skladujte v čistej a vzduchotesnej nádobe.
Zeleninová verzia
Ak máte po sladkých chipsoch chuť aj na slané, vyskúšajte napríklad mrkvové chipsy. Môžete použiť kari, alebo ak nie ste jeho milovníkom, použite obyčajnú soľ a iné koreniny. Potrebovať budete aj väčšiu mrkvu, lyžičku olivového oleja, ½ – 1 lyžičku sladkého kari korenia (prípadne iné korenie) a štipku soli. Očistite si mrkvu a zároveň ju škrabkou nakrájajte na tenké plátky jednotnej hrúbky. V miske medzitým zmiešajte olivový olej a koreniny spolu s plátkami mrkvy a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rozohriatej rúry na 180 stupňov a pečte 10-15 minút. Dávajte však pozor, aby sa plátky neprekrývali. Chipsy vám postupne pekne zhnednú a zostanú krásne chrumkavé. Zdravé a jednoduché občerstvenie je tak na svete. Vyskúšať môžete aj špenátovú alebo batátovú verziu – fantázii sa medze nekladú. Skúste kombinovať rôzne koreniny a druhy ovocia alebo zeleniny a nájdite si verziu ideálnu pre svoj mlstný jazýček.